OM PLAST

Visst är plast är ett fantastiskt material?! Det varar nästan för evigt och är både rostfritt och slitstarkt. Dessutom finns det en mängd olika plastmaterial som gör det möjligt att skapa allt från bowlingklot och datorkomponenter till vattentäta barnpooler och schampo-flaskor.

Men det är ju inte bara bra saker med plast. Det produceras från olja och tar fasligt lång tid att bryta ner. Det betyder att det inte är vidare bra för miljön. Speciellt inte om människor inte har vett att ta hand om plastskräpet utan låter det spridas vind för våg ut i naturen.

Naturskyddsföreningen har sammanställt 4 sanningar om plast:
1. Plast finns överallt.
2. Plast är inte ett material – det är flera olika.
3. Det finns plast som kan brytas ner i naturen.
4. Plastproduktionen ökar hela tiden.

Även om det vore bäst att sluta med plastanvändandet helt och hållet så är det inte alltid möjligt. Ska man nu ändå använda plast så är det bäst att göra det i begränsad skala, återanvända eller återvinna. Det finns stora klimatvinster med att återvinna den plast som redan finns.

Tänk om vi minimerade användandet av ny plast och tog hand om den som redan finns. FN säger att endast 9% av all återvinningsbar plast som redan finns – verkligen återvinns. Det betyder att det finns 91% gammal plast där ute som bara väntar på att få återvinnas!